Trucuri pentru CV și interviu


Căutați un job? Pregătiți un CV exemplar.

 

Căutarea unui serviciu este pe ordinea zilei oricărui proaspăt imigrant în Canada. Dacă stăpâniți destul de bine limba franceza și doriți să găsiți cât mai repede un job, atunci acest articol vi se adresează.

 

Din propria experiență pot spune că căutarea unui serviciu necesită o planificare și o pregătire minuțioasă și această etapă este crucială pentru orice candidat.

 

Cu ce să începem?

 

În primul rând, trebuie să aveți un plan detaliat care va conține scopul, etapele unei căutări eficiente, modalitățile de realizare și termenii propuși. În afară de faptul, că un plan va contribui la formarea unei imagini clare despre întreg procesul de căutare, veți căpăta mai multă încredere în ceea ce faceți.

 

În al doilea rând, pregătiți un CV bun și o scrisoare de motivare, pe care le veți retușa în funcție de cerințele și criteriile angajatorului.

 

Redactarea unui CV și a unei scrisori de motivare pare o sarcină anevoioasă la început. Pentru a reuși, este necesar să studiați acest domeniu, despre care s-au scris numeroase cărți, iar Internet-ul abundă în sit-uri cu sfaturi și modele de CV.

 

Aș putea compara scrisoarea de motivare și CV-ul cu o scrisoare de vânzare, pentru că, de fapt, asta și este. Vă vindeți forțele și competențele. În majoritatea instituțiilor de învățământ, căutarea unui job este o disciplină de studiu. E foarte bine să ai cunoștințe și să fii competent, trebuie, în plus, să convingi și pe angajatori că ești persoana cea mai potrivită la funcția respectivă. Dispuneți doar de 30 de secunde ca să produceți o impresie favorabilă, prima și ultima, asupra viitorului patron. Acesta este timpul estimat pentru lectura unui CV.

 

Țineți minte că persoana responsabilă de angajare primește sute  de CV, iar pentru ca dumneavoastră să fiți printre cei aleși (adică să fiți invitați la interviu), CV-ul  trebuie să fie atrăgător și persuasiv pentru a suscita interesul și curiozitatea celui ce îl citește și a-i trezi dorința de a vă cunoaște mai bine.

 

Iată câteva referințe care mi-au fost de folos și au fost o sursă de inspirație în procesul de căutare a unui serviciu :

 

Jean-Paul Simard. Guide du savoir-écrire,  Montréal, Les Éditions de l’Homme, 2005;

 

Brigitte Van Coillie-Tremblay, Micheline Bartlett, Diane Forgues-Michaud. Correspondance d’affaires,  Montréal, Les Éditions Transcontinental Inc. et Les éditions de la Fondation de l’entrepreneurship, 2006.

 

Aceste cărți sunt o adevărată comoară atât pentru un candidat, cât și pentru oricine interesat de secretele comunicării scrise. Sunt prezentate mai multe tipuri de CV, scrisori de motivare cu explicațiile de rigoare. În plus, veți găsi 280 de modele de scrisori și alte documente utile în diverse situații.

 

Foarte important : atunci când aplicați pentru un post, notați într-un caiet adresele e-mail, numerele de telefon, denumirea întreprinderii, postul, data intrării în funcție, numele persoanei de contact și alte date utile. Puteți fi surprins cu un telefon neașteptat și veți avea de răspuns la câteva întrebări. Pentru ca să nu fiți luat prin surprindere, căutând cu disperare oferta de lucru repsectivă, e bine să aveți la îndemână aceste informații.

 

Țineți minte că un CV trebuie să placă. Încercați să intrați în pielea angajatorului și să citiți CV-ul din punctul lui de vedere. Corespunde oare candidatura dumneavoastră profilului afișat?


Sunteți pregătit de interviul de angajare?

 

În sfârșit, eforturile dumneavoastră s-au încununat cu succes și aveți o invitație la interviu. Calmați-vă. Stresul va diminua dacă vă veți pregăti de interviu cu aceeași grijă și stăruință, de care ați dat dovadă în momentul redactării CV-ului. A sosit clipa să demonstrați în realitate cele scrise în CV. Dacă e primul interviu în Canada, este normal să fiți nervos și starea aceasta se va citi în privire, mișcări și felul de a comunica.

 

Pentru a reuși la interviu, se impune o pregătire temeinică, așa cum obișnuiți să vă pregătiți de un examen. Învățați lecția. Scrieți întrebările posibile și răspunsurile la ele. Trebuie să știți răspunsurile pe de rost, ca să nu transpirați în timpul interviului, încercând să dați un răspuns adecvat.

 

Din experiența mea vă spun, că stresul vă poate atenua capacitatea de a gândi și dacă sunteți prinși cu o întrebare capcană, va trebui să dați dovadă de multă ingeniozitate.

 

Cum se desfășoară un interviu? Cele mai frecvente întrebări.

 

La început, angajatorul va dori să vă cunoască mai bine și va cere să vă prezentați și să vorbiți despre experiența și studiile dumneavoastră. Cum spuneam mai sus, ideal ar fi să cunoașteți pe de rost ce veți spune și să vă liniștiți. Imaginați-vă că vorbiți cu un prieten și-i povestiți în câteva fraze cine sunteți, ce studii ați făcut și ce experiență aveți. Important este să fiți natural, să priviți angajatorul în ochi și să aveți o atitudine pozitivă.

 

Sunt convinsă că acest preambul este decisiv pentru majoritatea angajatorilor, deoarece primele două-trei minute cât vorbiți sunt suficiente pentru a produce o impresie despre o persoană în general, despre capacitatea ei de a judeca, despre logica și coerența gândirii.

 

Un alt subiect frecvent la interviu,  pe cât de popular, pe atât de jenant, este prezentarea neajunsurilor dumneavoastră. Totul depinde de perspectiva abordării acestui subiect. Să nu vă închipuiți că patronul caută lucrători perfecți; ceea ce vrea să știe, este de fapt dacă aceste neajunsuri sunt minore și nu vor afecta în nici un fel prestația și calitatea lucrului.

 

Gândiți-vă la două neajunsuri pe care le-ați putea prezenta într-o lumină pozitivă. Evitați etalarea părților slabe care ar fi în detrimentul dumneavoastră (de exemplu, aplicați pentru postul de secretară și spuneți că sunteți dezorganizată, sau menționați în CV că sunteți punctual, dar la interviu vă amintiți că vi se întâmplă să întârziați). În acest fel cădeți în propria capcană, trezind îndoiala angajatorului referitor la sinceritatea și integritatea dumneavoastră.

 

Cât priveșie calitățile enumerate în CV, fiți pregătit să le justificați prin exemple concrete (dacă ați scris că aveți spirit de inițiativă, amintiți-vă în ce circumstanțe ați dat dovadă de inițiativă la fiecare loc de muncă anterior, etc.).

 

Întrebarea care revine aproape la toate interviurile este să spuneți ce cunoașteți despre întreprinderea la care doriți să fiți angajat. Din fericire, majoritatea firmelor au un site web ce reprezintă o sursă de informație accesibilă. De altfel, sit-urile companiilor sunt un punct de plecare și vă vor inspira în timpul pregătirii de interviu, ajutându-vă să formulați întrebările la care angajatorul va răspunde cu mare entuziasm.

 

În concluzie, voi recapitula cele spuse mai sus, prezentând lista celor mai frecvente întrebări și teme:

 

1.      Prezentarea succintă a studiilor și experienței dumneavoastră;

2.      Care sunt calitățile și neajunsurile;

3.      Vă place să lucrați singur sau în echipă;

4.      De ce vreți să plecați sau ați plecat de la job-ul precedent;

5.      Ce știți despre firma noastră;

6.      De ce vreți să lucrați la noi;

7.      De ce trebuie să vă angajăm;

8.      De ce credeți că sunteți mai bun decât ceilalți candidați;

9.      Ce vă motivează;

10.   Dați câteva exemple unde ați dat dovadă de inițiativă, autonomie,

       organizare, responsabilitate.

11.   Sunteți lider sau executant;

12.   Ce veți face peste cinci ani;

13.   Care sunt obiectivele dumneavoastră;

14.   Cum veți proceda dacă aveți o dispută cu un coleg.